Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η χώρα ο δήμος και οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους

Την ώρα, που είναι πλέον φανερό, ότι οδηγούν την κοινωνία σε διάλυση και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Την ώρα που ξεπουλάνε όσο- όσο όλη την υποδομή της χώρας και κατεδαφίζουν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Την ώρα που θέλουν να διαλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς όπως υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια παραχωρώντας τα στα ιδιωτικά συμφέροντα και υποχρεώνοντας τους πολίτες να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των κοινωνικών αυτών αγαθών που με αγώνες δεκαετιών οι κοινωνίες διεκδίκησαν παλεύοντας για δωρεάν υγεία και παιδεία.

   Την ώρα που η ανεργία καλπάζει στο 30% και των νέων στο 70%, την ώρα που η αγορά στενάζει, τα κλειστά μαγαζιά έφτασαν το 40% του συνόλου. Την ώρα που τα χαράτσια και οι συνεχείς αυξήσεις σε φόρους τροφίμων και βενζίνη μας έχουν φέρει σε επίπεδα διαβίωσης άλλων δεκαετιών τη στιγμή που σα δαμόκλειος σπάθα αιωρείται η χρεοκοπία της χώρας.

  Εμείς ως απλοί πολίτες του Δήμου μας πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης.
 
   Δεν ερχόμαστε να προσθέσουμε μια ακόμη παράταξη, αλλά την ελπίδα ότι μπορούμε να σπάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές να φέρουμε στο προσκήνιο τον πολίτη, τις ανάγκες του και τα προβλήματά του.

   Στόχος μας είναι η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά γιατί μόνο έτσι ανατρέπονται οι πελατειακού τύπου δοσοληψίες και οι παθογένειες του διοικητικού συστήματος των δήμων αλλά και των ευρύτερων υπαρχόντων εξουσιαστικών δομών. Με μορφές και τρόπους συμμετοχής για όλους (τόσο στα θεσμικά όργανα του δήμου, όσο και έξω από αυτά) προβάλλοντας ένα διαφορετικό τρόπο πολιτικής, όπου η διαθεσιμότητα των πολιτών δε θα αναλώνεται σε επιμέρους σχεδιασμούς παρατάξεων.

   Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και την εσωτερική Δημοκρατία σε όλες τις λειτουργίες του δήμου. Θέλουμε να υπερασπιστούμε την Αυτοδιοίκηση που καταλύεται από τον "Καλλικράτη" και να συμβάλλουμε στην ανάδειξη ενός νέου πολιτικού σκηνικού, που όμως προϋποθέτει συγκρότηση μαζικού κινήματος ενάντια στο μνημόνιο και στην πολιτική τάξη πραγμάτων της χώρας μας.

    Σήμερα, παρά ποτέ, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαντήσεις και οι λύσεις στα τοπικά προβλήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας,που είναι η ανατροπή της Κυβέρνησης  του μνημονίου και των πολιτικών Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Στη νέα δημοτική κίνηση ευελπιστούμενα συναντηθούμε άνθρωποι με παρελθόν, παρόν και κυρίως μέλλον στη διεκδίκηση ενός άλλου Δήμου και μια άλλης κοινωνίας.

   Η προσπάθεια μας έχει στόχο να δυναμώσει τη φωνή μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και να συμβάλλει στη συγκρότηση και ενίσχυση των αντιστάσεων ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται στη χώρα και στην περιοχή μας. Είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διεύρυνση και με άλλους φορείς, ανεξάρτητους πολίτες αλλά και συλλογικότητες της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς του Δήμου μας. Η προσπάθεια μας δεν μοιάζει με μια προεκλογική φιέστα που θα οδηγηθεί στην αφάνεια, ούτε παραπέμπει σε όσους αντιλαμβάνονται την πολιτική ως δημόσιες σχέσεις ή προσοδοφόρο επάγγελμα.

   Κίνητρό μας είναι η ικανοποίηση και η συναίσθηση του χρέους μιας ανιδιοτελούς προσφοράς, στη δημιουργία ενός Δήμου  που οραματιζόμαστε και υλοποιούμε οι ίδιοι για το συλλογικό συμφέρον  την κοινωνική πολιτική και πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχή μας.
 
   Είμαστε αριστεροί, με διαφορετικές διαδρομές στα κοινά, άνθρωποι της αντίπερα όχθης που στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας πήγαν κόντρα στο ρεύμα, που επιλέξαμε να μην προτάξουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά να αγωνιστούμε από κοινού για όσα ευτελή υποβαθμίζουν καθημερινά τη ζωή μας και μετατρέπουν τον Δήμο σε πεδίο διεκδίκησης ιδιοτελών συμφερόντων.

   Ενδιαφερόμαστε για την ενότητα όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση που δέχεται σήμερα ο λαός μας, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου χωρίς τους ηγεμονισμούς, τις καχυποψίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
   Η διαμόρφωση των θέσεων και της πρακτικής της δεν υπαγορεύονται από κάποιο κομματικό επιτελείο. Δε θέλουμε να ταυτιστούμε με το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό του Δήμου μας.  Αμφισβητούμε τους επαγγελματίες της πολιτικής, το δήμαρχο -κεντρικό μοντέλο, τη γραφειοκρατική δομή του δημοτικού συμβουλίου προβάλλοντας τη συλλογική δράση χωρίς ιεραρχίες.
   Έχουμε αποκτήσει την πεποίθηση ότι ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι να παλέψουμε με στόχο τη συμβολή στην δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος με πολυμορφικά χαρακτηριστικά, ενός δηλαδή ανοιχτού σχήματος ικανού να επιφέρει δραστικές αλλαγές στην πόλη και στη ζωή μας. 

   Το στοίχημα για τη δημιουργία σταθερών δεσμών μ' ένα τμήμα της κοινωνίας του Δήμου μας που αναζητεί μια αριστερή οικολογική ριζοσπαστική και μαχητική οπτική απαλλαγμένη από το παραγοντισμό, τις πολιτικές αναπηρίες και τους μικρό ηγεμονισμούς, παραμένει ανοιχτό.

   Ο λόγος ανήκει πια στους κατοίκους αυτού του δήμου. Οι παρατάξεις τα κόμματα και οι πολιτικές τους που χρεοκόπησαν τη χώρα και καταστρέφουν τις ζωές μας, είναι οι ίδιες με αυτές που οδηγούν στο σημερινό αδιέξοδο το δήμο μας. Αν η εικόνα του δήμου που έφτιαξαν αρέσει στους πολίτες της ας τους ακολουθήσουν. Αν όμως θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία σε μια γνήσια μαχητική, ριζοσπαστική φωνή, που στηρίζεται σε μια άλλη ηθική τάξη πραγμάτων αλώβητη από τη σήψη του επίπλαστου γυάλινου κόσμου που κρατούσαν οι εκάστοτε εξουσίες τους πολίτες της, ας ακολουθήσουν νέες διαδρομές, που με συνέπεια, με γνώση "με λογισμό και όνειρο" θα παλέψουν για μια εναλλακτική λύση.

 
Στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης της συνδημιουργίας και των από κοινού αποφάσεων ας πυκνώσουν οι γραμμές της νέας δημοτικής κίνησης.


Το αύριο θα είναι ίδιο με το χθες αν το διαχειριστούν οι ίδιοι άνθρωποι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου